Wyznacz dziedzinę funkcji określonych wzorem:
mariusz: d) f (x) = 2x + 7 + 5 − x
19 kwi 16:46
mariusz: d) f (x) = √2x + 7 + √5 − x przepraszam chodzile mi o cos takiego.
19 kwi 16:47
asdf: poukładaj i przyrównaj do "różne od zera"
19 kwi 16:47
asdf: no to oba przyrównaj do ≥0
19 kwi 16:48
mariusz: no ok wyszło mi x≥5 i x≥3.5 teraz musze to jakoś zapisać D=...
19 kwi 16:50
krystek: 5−x≥0⇒x≤5
19 kwi 16:51
krystek: 2x+7≥0⇔x≥−3,5
19 kwi 16:52
mariusz: myślałem, że dzieje się tak tylko w przypadku dzielenia.
19 kwi 16:53
mariusz: mam jescze taki pytanie co w przypadku gdy w mianowniku jest kwadrat?
19 kwi 16:55
asdf: wtedy ≠ 0
19 kwi 16:56
19 kwi 16:57