PROCENTY
AGATA: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 20% a następnie nowa cenę podwyższono o10%. W wyniku
obu tych zmian cena towaru zmniejszyła się w stosunku do pierwotnej o:
A. 88%
B. 15%
C. 12%
D. 10%
19 kwi 19:49
kacper: B. 15%
19 kwi 19:50
AGATA: jak to policzyć? a poprawna ma być C
19 kwi 19:55
Maslanek: Nie czasem 12%...?
(100% − 20%)*110% = 88%
100%−88% = 12%
19 kwi 19:56
Saizou : 0,8x po obniżce
0,8x*1,1=0,88 po podwyżce
1−0,88=0,12*100%=12%
19 kwi 20:00
AGATA: dzieki
19 kwi 20:08
gjfgj: cenę pewnego towaru obniżono o 20% a potem nową cenę podwyższono o 20%. czy końcowa cena jest
wyższa niż była, taka sama czy wyższa od jego ceny początkowej
cenę podwyższono o 20% a potem obniżono o 20%, cena tego towaru była wyższa, taka sama,czy
niższa od jego ceny przed zniżką
4 lis 16:10
pigor: ..., np. tak : niech
p=100%p − cena początkowa towaru ,
to :
1) k= 120%(80%p)= 12*8%p= 96%p ]] − cena końcowa niższa od początkowej o 4% ;
2) k= 80%(120%p)= 8*12%p=96% , patrz 1) z prawa przemienności mnożenia . ...
4 lis 16:43