funkcja kwadratowa
A: Wiedząc, że zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (− nieskończoność,4> i oś Oy
jest osią symetrii wykresu tej funkcji oraz a=−3, wyznacz wzór funkcji i zapisz go w postaci
f(x)=ax
2+bx+c
Błagam o pomoc i wyjaśnienie
19 kwi 19:42
Aga1.: q=4, p=0, a=−3
f(x)=−3(x−0)2+4
f(x)=x2+4.
19 kwi 19:45
Aga1.: Poprawka f(x)=−3x2+4
19 kwi 19:46
A: a mogłabyś mi to wyjaśnić?
19 kwi 19:51
A: ?
19 kwi 20:18
Aga1.: Gdy a<0 to zbiorem wartości jest przedział (−∞, q>
u Ciebie (−∞, 4>
Oś symetrii x=p
U Ciebie x=0−−−równanie osi Oy
wzór funkcji w postaci kanonicznej
y=a(x−p)2+q
Podstaw za a, p , q liczby.
19 kwi 21:59