Pilnie potrzebuję !
Patryk: podaj miejsce zerowe funkcji :
19 kwi 19:30
Krzysiek: wyznacz dziedzinę a miejsca zerowe znajdziesz przyrównując licznik do zera
19 kwi 19:33
Patryk: a czy mogłby ktos obliczyć ?
19 kwi 20:09
Maslanek: D: 1−x>0
x<1
x2−1=0
x=−1 lub x=1
Zostaje x= −1, bo ono nalezy do dziedziny
19 kwi 20:11
MQ: @Maslanek funkcja jest określona w 1 −− ma tam wartość 0 −− więc dziedzina funkcji to
x≤1.
Stąd wniosek, że ma 2 miejsca zerowe: 1 i −1.
19 kwi 20:13
Maslanek: Nieprawda...
Zastanów się trochę...
Mianownik równy zero? Zanim poprawisz to pomyśl moment. Ja zanim kogoś chcę poprawić to
sprawdzam 3 razy czy to ja nie robię błędu. A to trudne biorąc pod uwagę, że rozwiązuje na
komputerze (a jeśli sprawdzam to w głowie).
19 kwi 20:20
MQ: A teraz?
Zadam jeszcze jedno pytanie:
| | x2 | |
Jaka jest dziedzina funkcji y= |
| |
| | x | |
19 kwi 20:22
MQ: | | sin x | |
Albo taka funkcja y= |
| |
| | x | |
19 kwi 20:24
Maslanek: Dziedzinę wyznaczasz z podstawowej formy. Bez jakichkolwiek ingerencji.
1) x≠0
2) x≠0
19 kwi 20:28
Maslanek: W ten sposób:
| | x2 | |
Udowodnij, że f(x)=x oraz g(x)= |
| nie są równe. |
| | x | |
19 kwi 20:29
MQ: Tak to tylko chyba w gimnazjum, bo w (porządnym) liceum już nie.
19 kwi 20:41
Maslanek: Udowodnij, że te funkcje nie są sobie równe...
To właśnie jest liceum.

Każdy gimnazjalista powie Ci, że to to samo. Tymczasem nie.
19 kwi 20:42