Proszę o pomoc
marta: Proszę o pomoc Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych 2 i −3 ,której wykres przechodzi przez
punkt (1,8 ma wzór
a) y=−2(x−2) *(x+3)
b) y=2(x−2)*(x+3)
c) y=8(x−2)*(x+3)
d) y= (x+2)*(x−3)
wyszło mi że odp. a
za x podstawiłam 1 i wyszło z obliczeń y=8
czy można obliczyc to w inny sposób ?
19 kwi 17:58
Eta:
ok

Zadanie typu "zamknięte" więc tak można ( krótko i poprawnie
19 kwi 18:08
marta: czy mógłby mi ktoś sprawdzic to zadanie i powiedzieć czy można je obliczyć w inny sposób
19 kwi 18:09
marta: Eta a deltą i x1 x2 dlaczego wychodzą inne miejsca zerowe?
19 kwi 18:10
asdf: te same wychodzą
19 kwi 18:13
Eta:
Po co Ci ta delta

!
widzisz miejsca zerowe w rozkładzie na czynniki ?
y=−2(x−2)(x+3) ⇒ x= 2 v x= −3
19 kwi 18:18
marta: no tak zgadza sie to nie wtym zadaniu sory
19 kwi 18:23
marta: marta: zastanawiam sie tylko czy mozna to obliczyc jeszcze winny sposób?
19 kwi 18:24
marta: a czy (1,8) to w tym przypadku wierzchołek czy tylko punkt
19 kwi 18:27
Maslanek: | | x1+x2 | | 2−3 | | 1 | |
xw = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 kwi 18:33