niezależnosc zdarzeń
Macieju: Rzucamy jednoczesnie dwiema kostkami Określmy zdarzenia
A− na pierwszej kostce wypadła liczba wieksza od 4
B− na drugiej kostce wypadła liczba mniejsza od 5
Czy te zdarzenia sa niezależne?
19 kwi 12:55
Ajtek:
Są niezależne.
A.
|Ω|=36
|A|=2*6=12
Liczba więkasze od 4 to 5 i 6
B.
|Ω|=36
|B|=4*6=24
L. mniejsze od 5 to: 1, 2, 3, 4
19 kwi 13:03
tonio: no tak ale musze skorzystac ze wzoru P(A∩B)= P(A) + P(B) zeby to udowodnić
19 kwi 13:06
Ajtek:
Teraz doczytałęm treść do końca, prawdopodobieństwa są do niczego niepotrzebne

.
Zdarzenia są niezależne.
19 kwi 13:06
Ajtek: Aha, to jednak są potrzebne prawdopodobieństwa

.
19 kwi 13:07
Macieju: musze skorzystac z tego P(A∩B)= P(A) + P(B) ale zabardzo nie wiem jak P(A)=2/6 * 3/6
P(B) =4/6 * 1/6

19 kwi 13:11