wartość bezwzględna z parametrem
cześć: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie | |x−4| −x | = m
ma tylko jedno rozwiązanie.
Jak mam się za coś takiego zabrać? jakieś wskazówki ?:(
19 kwi 22:32
ewa: Narysować wykres y=||x−4|−x|
Potem prowadzić proste y=m i patrzeć w ilu punktach przecinają nasz wykres
19 kwi 22:42
ewa: Jak narysować wykres:
1)Dla x≥4 y=|x−4−x|=|−4|=4
2) Dla x<4 y=|−x+4−x|=2|x−2|
Przypadek ten rozbijam na 2:
a) x<2 wówczas y=−2x+4
b) 2 ≤x<4 wówczas y=2x−4
Czyli podsumowując:
| | ⎧ | −2x+4,dla x<2 | |
| y= | ⎨ | 2x−4, dla x∊<2,4) |
|
| | ⎩ | 4 , dla x≥4 | |
19 kwi 22:55
ewa: Z rysunku odczytujemy, że dla m∊(4, +∞)∪{0} mamy jedno rozwiązanie
Dla m=4 nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla m∊(0,4) dwa rozwiązania.
Dla m∊(−∞,0) brak rozwiązań
19 kwi 22:58
ewa: Z rysunku odczytujemy, że dla m∊(4, +∞)∪{0} mamy jedno rozwiązanie
Dla m=4 nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla m∊(0,4) dwa rozwiązania.
Dla m∊(−∞,0) brak rozwiązań
19 kwi 22:58
cześć: dziękuje
19 kwi 23:38