z gory dzieki za pomoc
Daniel: Prosze o pomoc, bo strasznie sie mecze z tym zadaniem i nie jestem pewien czy w opdpowiedzi sie
nie pomylili:
Długosci bokow trojkata maja dlugosci 10,12 i 8. Wyznacz dlugosci zawartego w tym trojkacie
odcinka dwusiecznej najwiekszego kąta trojkąta.
x/y = 8/10
x+y=12
x=16/3 y=20/3
2α −najwiekszy kąt w trojkacie
12
2=8
2+10
2−2*8*10*cos2α
144=64+100−160cos2α
cos2α=1/8
cosα=3/4
dalej nie wiem co robic ....

////
19 kwi 17:03
Daniel: doliczylem sie takiego wyniku
mozna jeszcze uproscic... w odpowiedziach jest zupelnie inny wynik.. prosze o pomoc
19 kwi 17:10
Ajtek:
Korzystałeś z tego:
498?
19 kwi 17:14
asdf: jedynie 20√63 się da jako 20 * 3√7, jaki masz wynik w odpowiedziach?
19 kwi 17:14
Daniel: | | 20 | |
w odpowiedziach mam ze d= |
| |
| | 3 | |
nie korzystalem z 498.
wynik ten co wyzej napisalem z pierwiastkami robilem z pol trojkatow.
PA+PB=PC
PA=(8*d*sinα)/2
PB analogicznie
PC=8*10*sin2α
19 kwi 17:18
Daniel: | | 15(4√7−5√30) | |
jak uproscilem to wychodzi d= |
|  // |
| | −34 | |
19 kwi 17:21
Daniel: spróbuje ktoś wziąć zadanie na własny umysł bo mi juz nerwy nie pozwalaja
19 kwi 17:23
Daniel: pomoze ktos ?
19 kwi 17:28
Ajtek: Chwila, jak nie za 20 minut napisze, to po 21−szej wrzuce bo mogre sie nie wyrobić teraz
Musisz skorzystać z tego co podrzuciłem.
19 kwi 17:32
Daniel: korzystalem, dobra ajtek, wiem gdzie zrobilem bład, wszystko jest okej w odpowiedzi.. 16−9 =6

dobre liczenie to podstawa u mnie

... dzieki za zaangazowanie ale ten blad spowodowal o
moim blednym wyniku... dzieki
19 kwi 17:34
Ajtek:
uffffff

.
19 kwi 17:36
Aga1.:

10
2=8
2+12
2−2*8*12*cosα
192cosα=108
| | 16 | | 16 | | 9 | |
d2=82+( |
| )2−2* |
| *8* |
| |
| | 3 | | 3 | | 16 | |
19 kwi 17:52