ciągi
ooonaa: mógłby mi ktoś sprawdzić czy te ciągi są arytmetyczne?
a
n=n
2−4
a
n=5−2
n
a
n=3
n2−1
a
n=(1−2
n)
2+4(1−n
2)
19 kwi 19:28
m: musisz wyliczyć a
n+1 − a
n ; jeżeli jest to jakaś stała liczba to ciąg jest arytmetyczny
19 kwi 19:30
Maslanek: 1) tak
2) nie
3) tak
4) nie − określone dla n>=1 bez 7 (nie jest to ciąg jak mniemam)
5) nie
4) nie
19 kwi 19:33
ooonaa: Maslanek − a mógłbyś napisać mi obliczenia? byłabym wdzięczna.
19 kwi 19:41
Maslanek: Niepotrzebne są obliczenia. Zdrowe oko wystarczy.
Jedno można machnąć dla pocieszenia:
2) (n+1)2 − 4 − n2 + 4 = 2n+1 − zależne od n,więc r≠const.
19 kwi 19:45
asdf: ostatnie:
an = (1 − 2n)2 + 4(1 − n2) = 1 − 4n + 4n2 + 4(1 − 2n + n2) = 1 − 4n + 4n2 + 4 − 8n + 4n2
=
5 − 12n + 8n2
an + 1 = (1 − 2n + 1)2 + 4(1 − (n + 1)2) = (2 − 2n)2 + 4(1 − (n2 + 2n + 1)) =
4 − 8n + 4n2 + 4(1 − n2 − 2n − 1) = 4 − 8n + 4n2 + 4(−n2 − 2n) = 4 − 8n + 4n2 − 4n2 − 8n
=
4 − 16n
4 − 16n − (5 − 12n + 8n2) = 4 − 16n − 5 + 12n − 8n2 = −1 − 4n − 8n2
19 kwi 19:51
asdf: błąd w an + 1 zrobiłem, poprawka:
an + 1 = (1 − 2(n + 1))2 + ...... = (3 − 2n)2 + 4(1 − (n2 + 2n + 1)) =
9 − 12n + 4n2 + 4(1 − n2 − 2n − 1) = 9 − 12n + 4n2 + 4(−n2 − 2n) =
9 − 12n + 4n2 − 4n2 − 8n = −20n − 9
Wynik ma znaczenie, ale nie zmienia faktu ze nie jest to ciag..
19 kwi 20:04