Wielomiany
karla: Mam pytanie


1.Trzy pierwiastki wielomianu W(x) o współczynnikach całkowitych tworzą ciąg arytmetyczny. Suma
tych pierwiastków równa jest 21, a iloczyn 315. Wykazać, że dla każdej liczby nieparzystej
wielomian ten przyjmuje wartość podzielną przez 48.
jak zapisać resztę tego wielomianu



?
19 kwi 18:47
Maslanek: x1, x2, x3 − ciąg arytmetyczny
Zatem 2x2 = x1 + x3
x1 + x2 + x3 = 21 ==> 3x2 = 21
x1 * x2 * x3 = 315
19 kwi 18:51
karla: to już obliczyłam
19 kwi 18:55
Maslanek: W(x) = G(x) * (x−x1) * (x−x2) * (x−x3) + r(x). Gdzie r(x) = 0
19 kwi 18:55
karla: an=5 an=9
r=2 U r=−2
19 kwi 18:56
karla:
n=5 an=9
r=2 U r=−2
19 kwi 18:56
karla: Dzieki już wszystko wiem
19 kwi 19:01