Dany jest wielomian...
zagubiona: Dany jest wielomian W(x)=x
4−x
3+m.
Oblicz m, wiedząc, że:
(czyli sprawdzamy dalej

)
b) wartość wielomianu dla x=
12 wynosi −
116
W(
12)=−
116
12=0,5 (tak łatwiej się liczy)
W(0,5)=0,5
4+0,5
3+m=−
116
W(0,5)=0.0625+0,125+m=−
116
W(0,5)=0,1875+m=−
116
187510000=
316
W(0,5)=
316+m=−
116
m=−
116−
316
m=−
416
m=−
14
Czy polecenie "wartość wielomianu dla..." powinnam tak rozumieć, jak rozwiązałam zadanie?
19 kwi 20:52
Maslanek: Tak jest.
19 kwi 20:55
zagubiona: Rozwiązanie i wynik są również prawidłowe?
19 kwi 21:01
Maslanek: Nie
| | 1 | |
W(0,5)=0,54 −− 0,53 + m = − |
| |
| | 16 | |
Licz jeszcze raz
19 kwi 21:02
Maslanek: Nie
| | 1 | |
W(0,5)=0,54 −− 0,53 + m = − |
| |
| | 16 | |
Licz jeszcze raz
19 kwi 21:03
asdf: | | 1 | | 3 | | −1 | |
czemu dla Ciebie W( |
| ) = |
| + m  powinno być |
| + m  |
| | 2 | | 16 | | 16 | |
19 kwi 21:04
zagubiona:
W(0,5)=0,54 −− 0,53 + m = −1/16
−− = +
W(0,5)=0,54+0,53+m=−1/16
Chyba nie zrozumiałam co chcecie mi przekazać ^^
19 kwi 21:10
Maslanek: Niee...
−− ma oznaczać, że tu masz błąd

Powinien być minus
19 kwi 21:11
zagubiona: Hah, faktycznie, skąd ja tam plus wzięłam

Wstyd i hańba, na takiej głupocie się przejechać, dzięki!
19 kwi 21:13
zagubiona: Dobra, liczę raz jeszcze.
19 kwi 21:14
zagubiona: Czy m=0

?
19 kwi 21:20
zagubiona: Z tego co widzę, asdf już podpowiedział, dzięki za pomoc
19 kwi 21:20