graniastosłup prawidłowy czworokątny
Ja: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 7, krawędzie podstawy 5.
Jaka jest wysokość tego graniastosłupa?
a) 9 √11
b) 3 √11
c) √74
d) 10
19 kwi 16:19
Ja: pomoże ktoś?
19 kwi 16:36
Ja: proszę...
19 kwi 16:55
asdf: dobrze to przepisałeś?
19 kwi 17:03
Ja: Jaka jest długość przekątnej tego graniastosłupa. Takie jest pytanie. Przepraszam, mam gorączkę
i nie jestem w stanie tego zrobić...
19 kwi 17:06
asdf: (5√2)2 + 72 = d2
√99 = d
3√11 = d
odp b)
19 kwi 17:10
Ja: a mógłbyś mi to wyjaśnić? Bardzo Ci dziękuję
19 kwi 17:19
asdf:

b = 7 (to na zielono)
a = 5 ( to na różowo)
przekątna w kwadracie to a
√2 = 5
√2 (to na niebiesko)
czerwone to przekątna graniastosłupa, tutaj trzeba użyć tw. pitagorasa:
a
2 + b
2 = c
2
(5
√2)
2 + 7
2 = c
2
50 + 49 = c
2
99 = c
2
√99 = c
√9 * 11 = c
3√11 = c
19 kwi 17:33
Ja: Jesteś wielki, dziękuję i przepraszam za kłopot.
19 kwi 17:39