trudne zadanie :/
Milka: Proszę o pomoc! niedługo mam spr, a nie potrafie rozwiązywać takich zadań. POMOCY!

Dany jest
graniastosłup prawidłowy sześciokątny. Wysokość tego graniastosłupa jest o 3 cm dłuższa od
krawędzi jego podstawy. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeżeli promień koła opisanego na
podstawie ma długość R=4 cm.
19 kwi 13:53
Ajtek:
Musisz zapamiętać, że promień koła opisanego na sześciokącie foremnym jest równy dł. boku
sześciokąta czyli R=a, gdzie R − promień koła opisanego, a − dł. boku sześciokąta.
| | 3a2√3 | |
Pole sześciokąta wyraża się wzorem: P= |
|
|
| | 2 | |
Objętość to: V=P
p*H
19 kwi 14:02
Maciek: Masz gdzies odpowiedzi?
19 kwi 14:04
Milka: Nie mam niestety
19 kwi 14:05
Ajtek:
V=168√3cm3
19 kwi 14:06
Maciek: Ajtek skąd ty wytrzasnąłeś ten wzór na pole sześciokąta. Pole sześciokąta w tym przypadku
będzie równe 6x pole trójkąta równobocznego. Czyli wyjdzie 24√3
19 kwi 14:07
Ajtek:
Ten wzór wynika z tego co napisałeś

.
19 kwi 14:09