pole powierzchni
A: O ile procent zwiększy się pole powierzchni działki w kształcie prostokąta, jesli długość
każdego boku działki powiększymy o 30% ?
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie...
19 kwi 18:38
Maslanek: Po powiększeniu powstanie nam prostokąt podobny w skali k=1,3.
P' − pole powiększonego prostokąta
19 kwi 18:39
Eta:
1,3*1,3= 1,69 pole zwiększy się o 69%
19 kwi 18:49
A: ale skąd to 1,3 ? bo tego nie rozumiem...
19 kwi 18:56
Eta:
Zwiększając długość boku "a" o 30% otrzymujesz nowy o długości:
a+30%a= a+0,3a= 1,3a
19 kwi 18:59