Pomocy :( Rozwiąż równania wielomianowe: x^3-4x^2+2x-8=0
Rafał: Pomocy

Rozwiąż równania wielomianowe: x
3−4x
2+2x−8=0
19 kwi 23:39
picia: wyciaganie przed nawias.
19 kwi 23:40
Ajtek:
x3−4x2+2x−8=(x3−4x2)+(2x−8)=x2(x−4)+2(x−4)=(x−4)(x2+2)
x3−4x2+2x−8=0
(x−4)(x2+2)=0
x−4=0 lub x2+2=0 → sprzeczne
x=4
19 kwi 23:43
picia: i znowu to samo.rozwiazales mu zadanie.
19 kwi 23:46
Ajtek:
Czasami trzeba jedno rozwiązać, aby pokazać jak to robić

.
19 kwi 23:53
picia: no niby tak ale nie wiem czy wszyscy od razu skumaja zasade czy sie po prostu uciesza ze maja
zad dom zrobione.
19 kwi 23:58
Qawr: x³−4x²−4x+16=0
28 sty 12:07
Qawr: Jak zrobić takie?
28 sty 12:07
===:
x2(x−4)−4(x−4)=0
dajej sam
28 sty 12:12