nierówności trygonometryczne
kinia: Proszę o rozwiązanie nierówności
√cos2x + cosx ≥ sinx
19 kwi 17:11
kinia: | | π | | π | | 3π | |
albo chociaż czy rozwiązanie x∊ ( |
| , |
| ) ∧ ( |
| , 2π) jest prawidłowe? |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
19 kwi 17:25
filip: a jak to robiłaś?
19 kwi 17:29
kinia: zaczęłam od wyznaczenia dziedziny Df: x∊ (0, π/2) u (3/2π, 2π) .. ponieważ wyrażenie pod
pierwiastkiem jest w dziedzinie zawsze dodatnie, sprawdziłam kiedy sinx<0 tj. x∊ (π, 2π) ∧
x∊Df ⇒ x∊ (3/2π , 2π) − zawsze spełnione
oraz drugi przypadek sinx≥0
√cos2x+cosx ≥ sinx | ()2
cos2x + cosx − sin2x≥0
cos2x+cosx−1+cos2x≥0 (z jedynki tryg.)
2cos2x+cosx−1≥0
Niech cosx=k
2k2+k−1≥0 z delty k1= 1/2 i k2=−1
więc cosx=−1 v cosx≥1/2
x=π ∉D v (π/3, 7/6π) ∧ x∊Df
Suma:
x∊ (π/3 , π/2) i (3/2π, 2π)
19 kwi 17:37
kinia: sprawdzi ktoś? ktokolwiek..?
19 kwi 17:47
a: ,,,,,,,,,,,,,
19 kwi 18:07