Oblicz obwód i pole zacieniowanego obszaru
alistar:

Oblicz obwód i pole zacieniowanego obszaru. Bok kwadratu = 8.
Obwód wyszedł mi 32π, gorzej z polem...
Może mi ktoś pomóc?
Przepraszam za trochę amatorski rysunek....
19 kwi 13:33
f: od pola koła o środku w środku kwadratu odejmij pole kwadratu, podziel przez 4 − będziesz miał
pole wycinka, który odejmiesz od pola jednego "wystającego" połkola − i przemnożyć przez 4
19 kwi 13:42
alistar: dzięki
czy wynik to 112π − 36?
19 kwi 13:47
alistar: chyba jednak mało prawdopodobne, przeliczę jeszcze raz
19 kwi 13:48
alistar: ostatecznie wyszło mi 40π − 36 − dobrze?
19 kwi 13:50
f: pole koła o środku w kwadracie = π(4√2)2 = 32π
pole wycinka = 64 − 32π4 = 16 − 8π
pole wystającego półkola: π422 = 8π
zakolorowane pole = 4( 8π − ( 16 − 8π) ) = 64π − 64 = 64(π−1)
jeżeli się nie pomyliłem
19 kwi 13:59
f: pomyliłem się

odjąłem od pola kwadratu pole koła
19 kwi 14:00
f: pole wycinka = 32π−644 = 8π−16
zakolorowane pole = 4( 8π − (8π − 16) ) = 64
19 kwi 14:01
alistar: dzięki, jak patrze jakie błędy porobiłem to naprawdę aż żal mi siebie samego ;x
19 kwi 14:03