Prędkość od punktu a do punktu b
Malwina: Zadanie, za które nawet nie wiem jak się zabrać ! Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
* Marcin przeszedł z punktu A do B odległych od siebie o 24 km. Gdyby zwiększył swoją prędkość
| | km | | km | |
do x |
| o szedłby 6 godzin. Gdyby zmniejszył swoją prędkość o x |
| to szedłby 8 |
| | h | | h | |
godzin. Oblicz prędkość
19 kwi 20:19
Malwina: nikt nie wie ?:(
19 kwi 21:19
Maslanek: V=s/t
s=V*t
Zatem:
y − jego prędkość
x− skok prędkości
24 = (x+y) * 6
24 = (x−y) * 8
x= 3,5
y= 0,5
19 kwi 21:21
19 kwi 21:27
Malwina: ale to chyba nie jest do konca rozpisane ? ;>
19 kwi 21:27
Maslanek: Podałem początek i koniec. Odpowiedź jest podana.
19 kwi 21:28
Malwina: oki... dzieki
19 kwi 21:29