Dany jest wielomian...
zagubiona: Do sprawdzenia: Dany jest wielomian W(x)=x
4−x
3+m. Oblicz m, wiedząc, że:
a) W(2)=10;
b) wartość wielomianu dla x=1/2 wynosi −1/16;
c) W(−1)=0;
d) pierwiastkiem wielomianu W(x) jest liczba 3;
a)
W(x)=x
4−x
3+m
W(2)=10
W(2)=2
4−2
3+m=10
W(2)=16−8+m=10
W(2)=8+m=10
m=10−8
m=2
b)
W(x)=x
4−x
3+m
W(
12)=−
116
12=0,5 (tak mi łatwiej mnożyć

)
W(0,5)=0,5
4+0,5
3+m=−
116
W(0,5)=0,0625+0,125+m=−
116
W(0,5)=0,1875+m=−
116
187510000=
316
W(0,5)=
316+m=−
116
m=−
116−
316
m=−
416
m=−
14
c)
W(x)=x
4−x
3+m
W(−1)=0
W(−1)=(−1)
4−(−1)
3+m=0
W(−1)=1+1+m=0
m=−1−1
m=−2
d)
W(x)=x
4−x
3+m
x
1=3 czyli W(3)=0
W(3)=3
4−3
3+m=0
W(3)=81−27+M=0
m=−81+27
m=−54
Gdyby ktoś sprawdził i, jeśli występują niezgodności, zaznaczył gdzie oraz wyjaśnił co zrobiłam
źle i jak powinno być, z góry dziękuję
19 kwi 04:48
zagubiona: Obraz wartość wielomianu Ww(x)=2x3−x2+3x−10√3+10, dla:
a) x=√3−1
W(√3−1)=2(√3−1)2−(√3−1)2+3(√3−1)−10√3+20=
(a−b)2=a2−2ab+b2
(√3−1)2=√32−2[(√3*(−1)]+12=3+2√3+1=4+2√3
W(√3−1)=2(√3−1)2−(√3−1)2+3(√3−1)−10√3+20=2(4+2√3)−(4+2√3)−10
√3+20=8+4√3−4+2√3+12+6√3−10√3+20=36+2√3
19 kwi 05:09
zagubiona: b)
x=3k;
W(x)=2x3−x2+3x−10√3+20
W(3k)=2*(3k)3−(3k)2+3*3k−10√3+20=2*27k3−9k2+9k−10√3+20=54k3−9k2+9k−10√3+20
yyy?
19 kwi 05:16
zagubiona: Na tę godzinę to wszystko, serdecznie dziękuję każdemu chętnemu do pomocy, niech Wam w
dzieciach i cukierkach wynagrodzi za wszelką pomoc i dobre serce

Jeszce napiszę o co mi chodziło na dole, bo zakładam, że przy pierwszym zadaniu jest
niezauważalne:
Proszę o sprawdzenie moich rozwiązań, ewentualnie wskazanie gdzie popełniłam błąd, jak powinnam
to rozwiązać i/lub wynik z podpowiedzią
19 kwi 05:18