z gory dzieki za pomoc
Daniel: prosze o wytlumaczenie
W czworokacie ABCD wpisanym w okrag dane są |AD|=4 |BC|=9 |CD|=10 i |AB|=5.
Wyznacz pole czworokata.
19 kwi 16:05
Ajtek:
Jedź z tego wzorku:
P=
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
19 kwi 16:09
Daniel: hmmm czyzby to bylo tak:
102+92−2*10*9*cos(180−α)=42+52−2*4*5*cosα
cosα=..
sinα=..
i stad pole ? yyy tylko z jakiego wzoru?
Wpadlem jeszcze na pomysl P=√10*4*5*9=30√2
19 kwi 16:14
Daniel: nie widzialem twojego rozwiazania sorka

, a jakbym robil przez te sinusy to jaki wtedy wzor
jest na pole tego czworokata ?
19 kwi 16:15
Ajtek:
Patrząc na to co napisałeś to kombinujesz z tw. cosinusów. Policzyłbyś w ten sposób przekątną.
Jest jeszcze wzorek:
S=√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)−abcd*cosδ
gdzie δ to połowa sumy dowolnej pary dwóch przeciwległych kątów czworokąta. W przypadku
czworokątów wpisanych w okrąg suma tych kątów jest równa i wynosi 180 stopni.
19 kwi 16:31