pomocyyy
fikr: Boki trójkąta mają 8,6,12
Oblicz pole trójkąta, promien okregu wpisanego i promien okregu opisanego na nim.
19 kwi 12:38
Ajtek:
Pole ze wzoru Herona:
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
| | a+b+c | |
gdzie p= |
| czyli połowa obwodu.
|
| | 2 | |
Promienie masz tutaj:
541 i
542
19 kwi 12:41
fikr: tylko, że np. w odpowiedziach mam, że pole wyjdzie √455, a z tego mi nie wychodzi ; (
19 kwi 13:42
Ajtek:
Wychodzi

. Pokaż obliczenia.
19 kwi 13:47
Aga1.: P=
√13(13−12(13−8)(13−6)}=
√13*1*5*7=
√455
19 kwi 13:50
fikr: ok mam już, a można to zrobić w inny sposób też?
19 kwi 13:52
Aga1.: Można, ale w tym zadaniu jest to najszybszy sposób
19 kwi 13:55