prosze o pomoc
marta: a) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1,4) i B =(−3,−2)
b) wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=6x −10 przechodzącej przez punkt A (−1,2)
oraz równanie prostej prostopadłej do tych prostych przechodzącej przez punkt B=(0,−3)
19 kwi 18:50
19 kwi 18:51
marta: a skąd to sie wzieło wytłumacz mi krok po kroku
19 kwi 18:53
asdf: https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
drugiego tak naprawdę nie trzeba wyznaczać, bo wystarczy na prostopadłe, masz warunek:
∥: a
1 = a
2
∟: a
1 * a
2 = −1
y = 6x − 10
a
1 = 6
| | 1 | |
a2 = − |
| (podstaw do a1 * a2 = −1 i Ci wyjdzie) |
| | 6 | |
teraz podstaw punkt (
0,
−3)
−3 = b
19 kwi 19:00
marta: narysowałam prostą z punktami A=(1,4) i B =(−3,−2)
ale jak wyznaczyc równanie prostej
19 kwi 19:00
asdf: y = ax+b
uklad rownan:
4=1a + b
−2 = −3a + b
19 kwi 19:03
marta: widze ze jestes szybszy niz moje myśli powiedz z tym równaniem to ja mam cos zrobić czy je tak
zostawić?
19 kwi 19:05
marta: asdf dzięki za rozwiazanie zadanie
19 kwi 19:17