zbadaj monotoniczność ciągów
Ulaaa: a) a
n=3−5
n
pomóżcieee proszęę o rozwiązanie bo ja tego wogule nie umiem; (( ; **
19 kwi 15:18
Mila: an=3−5n
an+1=3−5*(n+1)=
=3−5n−5=−5n−2
an+1−an=−5n−2−(3−5n)=−5n−2−3+5n=−5<0 ciąg jest malejący , wiesz dlaczego?
następny przykład zrób sama, mogę sprawdzić.
19 kwi 15:23
Ulaaa: | | n+3 | |
następny przykład raczej jest taki |
| i nic mi nie wychodzi wiesz.?  |
| | 2n−1 | |
a za 1 przykład to dziekuje
19 kwi 15:36
Mila: | | n+1+3 | | n+4 | |
an+1= |
| = |
| |
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
| | n+4 | | n+3 | |
różnica= |
| − |
| no dokończ |
| | 2n+3 | | 2n+1 | |
19 kwi 15:44
Mila: Teraz znikam, będę po 20 to wyslij do góry zadanie, gdy nikt Ci nie pomoże.
19 kwi 15:45
tatek: dobrze dziękuje
19 kwi 15:57