1.Dany jest trójkąt równoramienny ABC.
................:

Mam ogromna prośbę

Czy mógłby ktos pomóc mi



1.Dany jest trójkąt równoramienny ABC. Symetralna ramienia AC przecinając ramię BC rozcina ten
trójkąt na dwie figury, których stosunek pól jest równy 1:2. Obliczyć tangens kąta przy
wierzchołku C.
19 kwi 23:08
19 kwi 23:14
19 kwi 23:23
19 kwi 23:24
MQ: Które ramiona są równe?
19 kwi 23:30
................: BA i AC
19 kwi 23:31
MQ:

BCADE
20 kwi 00:11
MQ: ∡CBA = ∡BCA = α −− bo Δ równoramienny.
ΔDCE i ΔDEA są przystające, więc pola ich są równe, więc pole ΔBDA też jest im równe.
Stąd |BD|/|DC|=1/2
oraz ∡DCE = ∡DAE = α
ΔABC i ΔACD są podobne, bo mają takie same kąty przy podstawach.
Stąd:
|DC|/|AC|=|AC|/|BC| ale |DC|=23|BC|
stąd |BC|=|AC|*√3/√2
Niech |AC|=a, |BC|=b, a wysokość opuszczona z A na BC to h
h dzieli |BC| na połowy, bo mamy trójkąt równoboczny.
Mamy b=a*√3/√2
h2+(b/2)2=a2
h2+a2*3/8=a2
h2=a2*5/8
h=a*√5/(2√2)
i na koniec tgα = h/(b/2)=(a*√5/(2√2))/(a*√3/(2√2))=√5/√3
20 kwi 00:41
MQ: Nie wyjaśniłem koncówki zdania:
ΔDCE i ΔDEA są przystające, więc pola ich są równe, więc pole ΔBDA też jest im równe.
pole ΔBDA jest równe polom ΔDCE i ΔDEA, bo pole BDEA = 2*ΔDCE, a pole ΔDEA jest równe polu
ΔDCE
Ponieważ pole ΔBDA jest dwa razy mniejsze od pola ΔDCA więc |BD|/|DC|=1/2
20 kwi 00:49