fukcja kwadratowa
bum : Między dwoma drzewami oddalonymi od siebie o 10m rozmieszczono poziomy napięty sznur na
wysokości 1,5 m od ziemi. Po rozwieszeniu prania sznur przyjął kształt paraboli. Podaj wzór
opisujący tę parabolę wiedząc, że w najniższym punkcie sznur był 0,5m nad ziemią.
19 kwi 17:02
Eta:

W(5; 0,5)
f(x)= a(x−5)
2+0,5 i A(0,1,5)
to: 1,5=a(0−5)
2+0,5 ⇒ a=.......... f(x)=.........
19 kwi 17:17
Eta:
O mały włos i sznur zrobiłby ........."bum" na ziemię
19 kwi 17:26
Eta:
Znowu trzeba by było robić ponowne pranie
19 kwi 17:27
bum : Eta, widzę ogromne zdolności graficzne

dziękuję, upewniłam się w swoim toku rozumowania.
ktoś zrobil to zadanie w taki sposób, że wierzchołek oznaczył przez (0;0.5) ale wydawało mi się
to nie możliwe, bo..bo niemożliwe, prawda?

jeszcze raz dzięki
19 kwi 17:33
bum : 1,5=a(0−5)2+0,5 a czy tu nie powinno być x w nawiasie?
19 kwi 17:41
Eta:

Też tak można W(0: 0,5) ale wtedy
A(5; 1,5) lub A(−5; 0,5)
19 kwi 17:47
Eta:
Podstawiasz za x=0 i y= 1,5 to współrzędne punktu A(0; 1,5)
19 kwi 17:50
bum : ok, już mam.
19 kwi 17:50