Określ dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
mariusz: d) f (x) = 9x2 −16
19 kwi 17:16
19 kwi 17:18
mariusz: Dzięki !
19 kwi 17:19
mariusz: f(x)=2x9x2−16 a jak bedzie w tym przypadku?
19 kwi 17:21
mariusz: w liczniku jest 2x
19 kwi 17:21
asdf: przepisz to jeszcze raz, używaj dużej litery "u" i dopiero później {...}{....}, wtedy lepiej
wygląda
19 kwi 17:22
mariusz: | | 2x | |
f(x)= |
| Wyznacz dziedzinę funkcji określonych wzorem: |
| | 9x2−16 | |
19 kwi 17:24
picia: tak jak Ci już pisalem. mianownik ≠0.tylko to musisz rozwiazac. dziedzina bedzie R procz tych
liczb kltore obliczysz.nie wolno przeciez dzielic przez 0
19 kwi 17:26
mariusz: dodatkowo w innym zadaniu mam taki wynik x≤9 oraz x=4 jak mam zapisac Dziedzine?
19 kwi 17:27
picia: D : x ∊(− ∞ ; 9 > / 4. zakladam ze x≠4.
19 kwi 17:32
picia: sorry tam powinno byc najpierw D = R/
19 kwi 17:40