x^3-5x^2+4x=0 trzeba obliczyc z deltą. Pomóżcie bo nie bylo mnie na tej lekcji w
Rafał: x3−5x2+4x=0 trzeba obliczyc z deltą. Pomóżcie bo nie bylo mnie na tej lekcji w szkole.
19 kwi 23:48
Ajtek:
x przed nawias:
x(x
2−5x+4)=0
teraz liczysz Δ z nawiasu

.
19 kwi 23:51
picia: no
19 kwi 23:52
picia: beda trzy rozwiazania jak cos.
19 kwi 23:53
Rafał: aż trzy ? boże ja nie byłem na ej lekcji
19 kwi 23:58
picia: iloczyn jest rowny zero kiedy jeden z czynnikow jest rowny zero.zatem pierwszym rozwiazanie
jest x=0.Δ wiesz jak liczyc?
20 kwi 00:00
Ajtek:
Z nawiasu masz dwa i trzecie x=0
Iloczyn dwóch liczb jest równy zero, gdy jedna z liczb jest rowna zero.
Jeżeli masz problem to zapraszam tutaj:
i8
20 kwi 00:01
Rafał: b2−4∧ac=
potem x1, x2 zgadza się ?
20 kwi 00:04
Ajtek:
Dokładnie tak
20 kwi 00:06
Rafał: 
aha to dzięki mordo
20 kwi 00:07
picia: Rafał: (x−5)*(x+3)*(x−8)=0?
20 kwi 00:10
Rafał: picia: to twoje zadanko zostawie sobie na jutro
20 kwi 00:12
picia: a ono zajmuje jakies 5 sekund...
20 kwi 00:13
Ajtek: może 3 sek nawet

.
20 kwi 00:13
picia: bylem ciekawy czy kumasz metode.
20 kwi 00:13
picia: doliczylem napisanie
20 kwi 00:14
Ajtek: A to z 10 sekund

.
20 kwi 00:18
picia: wolno piszę
20 kwi 00:19
Rafał: Oj chłopaki, wy to umiecie to nie smiejcie sie ze mnie...
20 kwi 00:20
picia: wydaje mi sie ze Rafał nie rozumie zasady iloczyn jest rowny zero kiedy jeden z czynnikow jest
rowny zero.bo od razu by napisal rozwiazanie.
20 kwi 00:20
picia: nikt sie z Ciebie nie smieje.naprawde.chcialem sie upewnic ze wiesz jak to robic bo przyda Ci
sie to na pozniej. przy wielomainach, niewrownosciach..
20 kwi 00:22
Ajtek: Nie śmiejemy się z Ciebie

Jeżeli tak to odebrałes to przepraszam

.
20 kwi 00:23
picia: rowniez przepraszam. Pisalem to do Ajtka.
20 kwi 00:24
picia: rozwiazaniem mojego rownania jest 5, −3 i 8.kazdy nawia wystarczy przyrownac do 0.
20 kwi 00:26
Rafał: dzięki
20 kwi 00:30