Znajdz pierwiastki rownania
adusa: Rozwiaz rownanie:
7 (x + 1x) −2(x2 + 1x2)= 9
mnoze przez x2 ale cos nie wychodzi...
w drugim nawiasie jest nie widoczne ale ma byc 1 przez x2
19 kwi 21:31
ewa: zał x≠0
Po pomnożeniu przez x2:
7x3+7x−2x4−2=9x2
7x3+7x−2x4−2−9x2=0
x=2 jak łatwo sprawdzić jest pierwiastkiem więc podziel ten wielomian przez x−2 by znależć inne
pierwiastki jeśli są:
20 kwi 10:19
ewa: (x−2)(−2x
3+3x
2−3x+1)=0
| | 1 | |
−2x3+3x2−3x+1=0 tutaj można sprawdzić że x= |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
Więc podziel ten ostatni wielomian przez 2x−1, ja niestety muszę już iść, ale myślę że już
sobie dalej poradzisz?
20 kwi 10:39
ewa: Po wydzieleniu tego ostatniego przez 2x−1 dostajemy: (−x
2+x−1).
Zatem nasze rownanie można zapisac:
(x−2)(2x−1)(−x
2+x−1)=0
| | 1 | |
−2(x−2)(x− |
| )(x2−x+1)=0 |
| | 2 | |
w ostatnim nawiasie Δ<0 (brak pierwiastków)
| | 1 | |
Zatem jedynymi rozwiązaniami sa x=2 lub x= |
| |
| | 2 | |
20 kwi 14:43