dowód
Saizou : Wykaż że liczba w postaci (10n+2)2 jest podzielna przez 9 dla n∊N+
19 kwi 21:51
Saizou : jakieś pomysły bo ja wiem że 10n+2 musi być podzielne przez 3 tylko nie wiem co dalej
19 kwi 21:52
Basiek: No, więc.... kiedy liczba jest podzielna przez 3? Gdy suma cyfr jest podzielna przez 3. Dla
każdego n∊N, 10
n będzie mieć sumę cyfr równą 1. Cała suma 10
n+2 z kolei −> suma cyfr jest
zawsze równa 3. Dlatego 10
n+2 podzielne przez 3, zaś spotęgowane do kwadratu... podzielne
przez 9
19 kwi 21:57
Jack:
skoro 10
n+2=3k dla pewnego k, to (10
n+2)
2=9k
2=9m dla pewnego m (mianowicie m=k
2)
19 kwi 21:58
Basiek: Tylko trzeba chyba dowieść, że 10
n+2 ma podstać 3k dla każdego n.
19 kwi 21:59
Saizou : to tylko taki opis słowny wystarczy?

jak tak to świetnie
| | 3m−5 | |
i mam jeszcze problem z takim zadaniem Wykaż że liczba w postaci |
| (m3−3m2+2m) jest |
| | 12 | |
całkowita
19 kwi 21:59
Eta:
zapisz:
10
n+2= 10
n−1+3
[(10
n−1) +3]
2 = .......... działaj dalej
19 kwi 21:59
Krzysiek: zał: (10n +2)2 =9k
teza: (10n+1 +2)2 =9s
k,s należą do całkowitych
dowód indukcyjny
dla n=1 L=144 =9* 16
zakładamy że zachodzi dla n i sprawdzamy czy zachodzi dla n+1
(10n+1 +2)2 =10(10n +2 )2 −360 *10n −396 =korzystając z zał =10*9k −360 *10n −396
=9(10k−40*10n −44) =9s
19 kwi 22:00
Basiek: Do wyboru, do koloru.
19 kwi 22:00
Eta:
Ale wysypało

19 kwi 22:02
Saizou : Czyli mogę wybierać między rozwiązaniem
Ety,
Basi i
Krzyśka, tak więc indykcji
się nie tykam choć miej więcej wiem o co w niej chodzi, opis jest bardzo ciekawy i tak myślę
że go połączę z rozwiązaniem
Ety
19 kwi 22:05
Saizou : Czyli mogę wybierać między rozwiązaniem
Ety,
Basi i
Krzyśka, tak więc indykcji
się nie tykam choć miej więcej wiem o co w niej chodzi, opis jest bardzo ciekawy i tak myślę
że go połączę z rozwiązaniem
Ety
19 kwi 22:05
rumpek:
Zadanie 1
| | 3m − 5 | |
"Wykaż, że liczba w postaci |
| (m3 − 3m2 + 2m) jest całkowita." |
| | 12 | |
***
*** m
3 − 3m
2 + 2m = m(m
2 − 3m + 2) = m(m − 1)(m − 2)
***
***
m(m − 1)(m − 2) = są to 3 kolejne liczby całkowite, w których co najmniej jedna jest parzysta i
na pewno jedna jest podzielna przez 3
1
o Jeżeli m jest liczbą parzystą to iloczyn
m oraz
m − 1 daje 4, mnożymy jeszcze
przez 3 (ponieważ któraś z podanych liczb jest na pewno podzielna przez 3) i otrzymujemy
iloczyn 12, zatem otrzymamy liczbę całkowitą.
2
o Natomiast jeżeli m jest nieparzyste, to otrzymujemy z iloczynu
m − 1 oraz
3m − 5
liczbę parzystą, podzielną przez 4. Z pozostałych liczb na pewno któraś jest podzielna przez
3, także znowu iloczyn jest podzielny przez 12, czyli otrzymamy liczbę całkowitą.
k = m(m − 1)(m − 2)(3m − 5)
| m(m − 1)(m − 2)(3m − 5) | | 12k | |
| = |
| = k, k∊C |
| 12 | | 12 | |
c.n.u.
19 kwi 22:15
Saizou : [(10
n−1)+3]
2=(10
n−1)
2+6(10
n−1)+9=(10
n)
2−2*10
n+1+6(10
n−1)+9=10
2n−2*10
n+6(10
n−1)+10
i co dalej
19 kwi 22:17
Eta:
(10
n−1)
2 −6*(10
n−1) +9
teraz tylko wykazać ,że 10
n−1 jest podzielna przez 9
100000000000000..........000000000 −1= 9999999999..........999999
19 kwi 22:26
Saizou : Dziękuję wszystkim za pomoc
19 kwi 22:31
Eta:
19 kwi 22:38
Saizou : a za pomoc jutro wrzucę bardzo ciekawą figurę przestrzenną, tylko muszę ją pomalować
19 kwi 22:39