dowody
Karolina: Zad.1
Wykaż że liszba 4
9+3
9 jest podzielne przez 91.
Zad.2.
Wykaż że liczba 1*2*3*...*21 jest podzielne przez 3
9.
Zad.3
| | x2 +y2+z2 | | 1 | |
Wykaż że jesli x+y+x=0, to |
| = |
| |
| | (x−y)2+(x−z)2+(y−z)2 | | 3 | |
Bardzo proszę o pomoc..
19 kwi 17:43
nieokiełznany: zad.3
3(x2 + y2 + z2) = (x − y)2 + (x − z)2 + (y − z)2
3x2 + 3y2 + 3z2 = x2 − 2xy + y2 + x2 − 2xz + z2 + y2 − 2yz +z2
3x2 + 3y2 + 3z2 = 2x2 + 2y2 + 2z2 − 2(xy + yz + zx)
x2 + y2 + z2 = − 2xy −2yz −2zx
(x + y + z)2 − 2xy −2yz −2zx = − 2xy −2yz −2zx
(x + y + z)2 = 0
z założenia wiem, że x + y + z = 0, więc także (x + y + z) = 0
19 kwi 18:17
Eta:
zad2/
1*2*3*4*5*2*3*7*8*3*3*10*11*4*3*13*14*5*3*16*17*2*3*3*19*20*
*7*3=
39*............
19 kwi 18:23
Eta:
1/ a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2)
(43)3+(33)3= (43+33)(46−43*33+36) = (64+27)( ...........)=
91*k jest podzielna przez 91 bo k= 46−43*33+36 € C
19 kwi 18:28