skala ritchera
kolega: skala Ritcher'a
nie mam pojecia jak to obliczyc moze mi ktos pomoc ? bede zobowiazany

a) Naukowcy oceniają ( na podstawie obserwowanych do dziś skutków), że najsilniejsze trzęsienie
ziemi nawiedziło Polski 5 czerwca 1443 roku i miało siłę 5,3 stopnia Richtera. Oblicz
amplitudę drgań tego trzęsienia.
b) Najsilniejsze trzśsienie ziemi w Polsce o sile 4,7 stopnia w skali Richtera zanotowane przez
sejsmonografy miało miejsce 1 marca 1993. Ile razy było one słabsze od najsilniejszego
zarejestrowanego trzęsienia ziemi na świecie., które dotknęło Indii 15 sierpnia 1950 roku i
miało siłe 8,7 stopni w skali Richtera?
19 kwi 18:00
f: jeśli dobrze się orientuję to:
skala Richtera = log10 A
A − amplituda drgań w mikrometrach
a)
log10 A = 5,3
A = 105,3
b)
było słabsze o 4 stopnie (wzrost skali richtera o 1 stopień oznacza amplitudę 10 razy większą),
więc 104 razy słabszą
19 kwi 18:25