Ostrosłup prawidłowy czworokątny! pomocy! :)
Ada: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 9√2 i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 450. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
19 kwi 13:04
Maciek:

V=1/3 x P
p x h
c=9
√3 kąt między c i a = 45 stopni
b=h
sin 45 stopni= b/c
Dalej dasz sobię radę
19 kwi 13:13
Maciek:

V=1/3 x P
p x h
c=9
√3 kąt między c i a = 45 stopni
b=h
sin 45 stopni= b/c
Dalej dasz sobię radę
19 kwi 13:14
Aga1.:

α=45
0, t0 przyprostokątne są równe.
h=9
d=18
19 kwi 13:24
Ada: ale to jest ostrosłup prawidłowy czworokątny...
19 kwi 13:30
Ada: Wynik to V=486 ?
19 kwi 13:48
Aga1.:
W podstawie jest kwadrat.
Tak, tak.
19 kwi 13:51
Ada: Dziękuję bardzo za pomoc
19 kwi 13:55