indukcja matematyczna
ksiądz: udowodnić że 4n + 15n +17 jest podzielne przez 9
za pomocą indukcji amtematycznej
19 kwi 17:33
f: n = 1
4 + 15 + 17 = 19 + 17 = 36 = 9 * 4
założenie indukcyjne
n = k
9 | 4n + 15n + 17
4n + 15n + 17 = 9m , m∊ℤ
teza:
9 | 4n+1 + 15(n+1) + 17
dowód:
4n+1 + 15(n+1) + 17 = 4*4n + 15(n+1)+17
= 4*4n + 15n+17 + 15
= 4*4n + 15n+17 + 15 + 3(15n+17) − 3(15n+17)
= 4(4n+15n+17) + 15 − 3(15n+17)
= 4(4n+15n+17) − 45n − 36
= 4(4n+15n+17) + 9(−5n−4)
= 4*9m+9(−5n−4)
= 9( 4m−5n−4 )
19 kwi 17:48