matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z prawdopodobieństwa
xXxX:
Witam wszystkich
Mam takie równanie do rozwiązania, jednak odp wychodzi mi inna niż powinna być
Może ktoś rozwiązać ?
2
n
3
n+1
2*C
=C
wychodzi mi że n=1 lub n=2 a w odpowiedziach jest napisane że n=5, bo n≥2 oraz n∊N
19 kwi 13:52
Aga1.:
n
2
n!
n(n−1)
=
=
2!*(n−2)!
2
n+1
3
(n+1)!
(n−1)n(n+1)
=
=
3!*(n+1−3)!
6
i wychodzi 5.
19 kwi 14:03
xXxX:
Dziękuje bardzo
19 kwi 14:19