prawdopodobieństwo
ipek: Mógłby ktoś wytłumaczyć to zadanie?
Z cyfr należących do zbioru Z={0,1,2,3, ... , 9} ułozone liczbę czterocyfrową. Oblicz, ile jest
wszystkich możliwych takich liczb, w których zapisie występuje dokładnie jedna cyfra
nieparzysta.
19 kwi 09:25
lisek:
Ω=10
4=10000
A−zdarzenie polegające na tym, że w liczbie 4−cyfrowej występuje dokładnie jedna cyfra
nieparzysta
|A|=5*5*5*4+5*5*5*4+5*5*5*4+5*5*5*5=500+500+500+625=2125
19 kwi 09:56
Aga1.: 1xxx z jedynką na przodzie jest 5*5*5 ( tam gdzie x, to jest cyfra parzysta, a parzystych jest
5: {0,2,4,6,8.}
x1xx 4*5*5, bo na przodzie nie może być 0.
xx1x, 4*5*5
xxx1, 4*5*5
Z jedną jedynką jest 125+3*100=425
Z 3 tak samo i z 5 i 7 i 9.
5*425=2125
19 kwi 09:58
ipek: Dzięki!
19 kwi 10:16