trojkąty,
patrycja: w trojkącie ABC poprowadzono cztery proste rownolegle do podstawy AB ,dzielące bok BC na pięć
odcinkow rownej dlugosci. Suma dlugosci odcinkow tych prostych zawartych w trojkacie ABC jest
o 10dm wieksza od podtsawy AB. Oblicz dlugosc boku AB. prosze o pomoc
19 kwi 23:28
ewa:

Rysunek zamieszczam, zaraz napiszę resztę
20 kwi 09:51
ewa: Suma tych zielonych prostych jest jak wynika z treści większa o 10dm od podstawy, czyli
y+2y+3y+4y=5y+10dm
To, że te zielone proste są równe y,2y,3y,4y i 5y wynika bezpośrednio z tw. Talesa
Mamy zatem 10y=5y+10dm
y=2dm
AB=5y=10dm
20 kwi 09:54
Aga1.:

IABI+10=x+y+z
| x | | y | | z | | AB | |
| = |
| = |
| = |
| //*w |
| w | | 2w | | 3w | | 4w | |
y=
z=
Za x, y, z, podstaw do pierwszego równania i oblicz IABI.
20 kwi 10:00
Aga1.: IABI=20?
20 kwi 10:07
ewa: AC dzielimy Aga na 5 odcinków a nie na 4
20 kwi 10:08
Aga1.: ewa, masz rację, to ze mnie gapa.
20 kwi 11:21