niezaleznosc zdarzeń
Macieju: niech omega ={a, b,c.d} Oznaczamy zdarzeneim A1={a,b} A2={b, c} A3={a,c} sprawdz czy zdarzenia
A1 A2 A3 sa niezależne oraz czy zdarzenai sa parami niezalznie?
19 kwi 13:26
Aga1.: Zdarzenia A
1,A
2, A
3
są niezależne, jeśli są parami niezależne i
P(A∩A
1∩A
3)=P(A
1)*P(A
2)*P(A
3)
A
1 i A
2 są niezależne , jeśli
P(A
1∩A
2)=P(A
1)*P(A
2)
A
1i A
2 są niezależne
Sprawdź, czy A
1 i A
3 oraz A
2 i A
3 są niezależne
i na końcu , czy A
1, A
2 i A
3 są niezależne ( muszą być spełnione wszystkie 4 warunki)
19 kwi 13:39