uzasadnij, że jeśli obie liczby 5m i 11m są całkowite, to liczba m jest też całk
rok: uzasadnij, że jeśli obie liczby 5m i 11m są całkowite, to liczba m jest też całkowita
19 kwi 22:12
Vax: Łatwo widać, że m nie może być niewymierne, przypuśćmy nie wprost, że m jest wymierne nie
| | a | | 5a | |
całkowite, tj m = |
| , gdzie (a,b)=1, ale skoro |
| jest całkowite, to musi być b|5, |
| | b | | b | |
| | 11a | |
ale b ≠±1, więc musi być b = ± 5, ale całkowite jest też |
| , ale (a,b)=1 oraz (b,11)=1 |
| | b | |
sprzeczność.
19 kwi 22:50
Mila: Witam Cię Vax.. Miałam dla Ciebie ciekawy materiał, ale link mi gdzieś uciekł, poszukaj pod
nazwiskiem − danek.
19 kwi 22:57