ciagi
lila: Trzy liczby, których suma jest równa 35 są pierwszym, drugim, trzecim wyrazem pewnego ciągu
geometrycznego. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej 3, a od trzeciej 9, to otrzymamy
pierwsze trzy wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te ciągi, dla każdego z nich oblicz S10.
19 kwi 20:53
Aga1.: Niech a1=a, wtedy
a,aq, aq2początkowe wyrazy ciągu geometrycznego
i a+aq+aq2=35
a−2,aq−3, aq2−9−−początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego
2(aq−3)=a−2+aq2−9−−−z własności ciągu arytmetycznego.
rozwiąż układ równań
19 kwi 21:14
Skipper:
ten ciąg geometryczny to x, y, z
arytmetyczny x−2, y−3, z−9 a jednocześnie suma tych trzech wyrazów to 21 ...
... więc y−3=7 ...⇒ y=10
| ⎧ | xz=100 | |
| ⎩ | x−2+z−9=14 | ... x+z=25 ... x=25−z
|
do pierwszego ... z(25−z)=100
z
2−25z+100=0
Δ=625−400
√Δ=15 ... itd ...
19 kwi 21:20