prosze o sprawdzenie
blogther:

prosze o sprawdzenie
Zadanie 7. (5 pkt)
Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu wynosi 5, a jego obwód 10. Oblicz długość
promienia okręgu.
P = 5
AB + DC = AD + BC
AB + DC + AD + BC = 10
2(AB + DC) = 10
AB + DC = 5
BC = 2
r =
BC2
r = 1
19 kwi 20:36
Maslanek: Dobrze zdaje się
19 kwi 20:41
blogther: na na pewno czy nie cos za prosto
19 kwi 20:43
Maslanek: Jakiś komentarzyk by się przydał, ale dobrze.

Można napisać, że długości tych boków i promienia >0 na upartego.
19 kwi 20:44