WIELOMIANY
AGATA: Dane są wielomiany P(x)= −2x3 + 3x2 −1, Q(x)= 2x2 −x −1 oraz W(x)=ax +b. Wyznacz
współczynnik a i b, tak aby wielomian P(x) był równy iloczynowi W(x) * Q(x).
19 kwi 19:44
AGATA:
19 kwi 20:14
Maslanek: (ax+b)(2x2 − x − 1) =
Pomnóż. Wyrazy o tych samych potęgach wyrzuć przed nawias. i to co w nawiasie przyrównaj do
współczynników stojących przy odpowiadających potęgach
19 kwi 20:16
Maslanek: a = −1 na pewno
19 kwi 20:16
AGATA: 2x3a − x2 −ax + 2x2b −xb − b= xa(2x2 −x −1) + b(2x2 − x −1)
19 kwi 20:22
AGATA: zgubilam tam −x2a
19 kwi 20:23
AGATA: i nie wiem co dalej zrobic
19 kwi 20:23