z gory dzieki za pomoc ;]
Daniel: cos3α=

cosα3/4
moje rozwiazanie:
| | −9 | |
cos(2α+α)=cos2α*cosα−sin2α*sinα=(1−sin2α)cosα−2sin2α*cosα= |
| |
| | 16 | |
czy ja dobrze robie, czy moja ksiązka, której wychodzi inaczej
19 kwi 21:25
Daniel: cosα=3/4 **
19 kwi 21:28
Maslanek: cos 3a = 4 cos3 a − 3 cos a
19 kwi 21:29
Aga1.: | | √7 | | √7 | |
sinα= |
| lub sinα=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
cos2α=1−2sin
2α
sin2α=2sinαcosα
19 kwi 21:32
Daniel: | | −9 | |
Maslanek po podstawieniu do twojego wzoru cos3α= |
| zatem tak jak ja obliczylem, Aga1 |
| | 16 | |
sinα= moze byc ujemny no ale pozniej przy potegowaniu to sie zniesie i daje nam taki sam
wynik jak mi wyszedl. Czyli moja ksiazka KŁAMIE, pora najwyzsza ją wyrzucic

/
19 kwi 21:36