Dany jest wielomian W(x)=x^4-x^3+m.
zagubiona: Dany jest wielomian W(x)=x
4−x
3+m.
Oblicz m, wiedząc, że:
c) W(−1)=0
W(−1)=−1
4*(−1)
3+m=0
W(−1)=1+1+m=0
m=−1−1
m=−2
oraz:
d) pierwiastkiem wielomianu W(X) jest liczba 3
x
1=3 W(x)=0 W(3)=?
W(3)=3
4−3
3+m=0
W(3)=81−27+m=0
m=−81+27
m=−54
I standardowe pytanie: czy dobrze zrozumiałam polecenia, prawidłowo zabrałam się i rozwiązałam
zadania

?
19 kwi 21:06
Maslanek: 1. zły zapis (nie wzięłaś w nawias, później opuściłaś odejmowanie, nie wiadomo skąd mnożenie?)
Sam wynik dobry.
2. tak
19 kwi 21:09
zagubiona: Przy jedynce przy przepisywaniu kliknęłam zamiast "−" −> "*"
19 kwi 21:12
Maslanek: Wtedy gra. Tylko nawias na początku (−1)4
19 kwi 21:13