wyrazenia algebraiczne
Ajaj: Oblicz wartosc wyrazenia:
| 4x2 + 8x + 4 | |
| |
| x3 + 3x2 + 3x +1 | |
| | 4 | |
nie wychodzi mi ciagle a ma wyjsc |
| |
| | x+1 | |
19 kwi 16:33
Ajtek:
W liczniku masz wzór skróconego mnożenia, w mianowniku −1 jest pierwiastkiem wielomianu,
podziel to przez x+1, później Δ z równania kwadratowego i poiwnno się poskracać.
19 kwi 16:35
Ajaj: a nie mogę w liczniku 4 przed nawias wyciągnąć?
19 kwi 16:36
Ajtek:
Możesz, tylko zerknąłem, nie myślałem jak to dalej robić, tak czy inaczej powinno wyjść to co
podałeś w wyniku.
19 kwi 16:37
krystek: Licznik:4(x+2)2
Mianownik x3+1+3x(x+1)=(x+1)(x2−x+1)+3x(x+1) =..
19 kwi 16:38
krystek: W liczniku (x+1)2 Ups klawisz obok
19 kwi 16:39
Eta:
dla x≠ −1
Licznik : (2x+2)
2= [2(x+1)]
2= 4(x+1)
2
Mianownik : (x
3+1) +(3x
2+3x)= (x+1)(x
2−x+1)+3x(x+1)= (x+1)(x
2+2x+1) =(x+1)(x+1)
2
| L | | 4(x+1)2 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| M | | (x+1)*(x+1)2 | | x+1 | |
19 kwi 16:40
Ajaj: nie wiem nie wychodzi mi nic...
19 kwi 16:40
Ajaj: o dziekuje
19 kwi 16:40
Eta:
19 kwi 16:46