prosze o pomoc bo musze zrobic szybko kilka zadan
fikr: 1.dany jest trojkat ABC o bokach długości 5,6,7√2. Wyznacz pole trojkata A1B1C1 ktory jest
podobny do trojkata ABC w skali k=2
2. w trojkacie ABC : A (2,2), B(5,3), C(2,5) natomiast w trojkacie A1B1C1 A1=(−2,4),
B1=(0,−2) , C1=(4,4). wykaz ze trojkaty sa podobne i wyznacz ich skale.
19 kwi 22:32
ewa: ad 1 boki ΔA'B'C' : 10, 12, 14
√2
| | 1 | |
p=połowa obwodu= |
| (10+12+14√2)=11+7√2 |
| | 2 | |
i wzór Herona na pole trójkata:
PΔ=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
PΔ=
√(11+7√2)(1+7√2)(7√2−1)(11−7√2)=
√(121−98)(98−1)=
√23*97
20 kwi 10:07