help
kik: Na boku BC trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt D, taki że |DB| \ |BC|= 0,4. Oblicz tg
|kąta BAD|
19 kwi 17:25
zadanie dla Ciebie:
19 kwi 17:41
Eta:

Wprowadź |AB=|AC|=|BC|= 5a to z treści zadania
| |DB| | | 2 | | 2a | |
| = 0,4= |
| = |
| |
| |BC| | | 5 | | 5a | |
teraz
1/ z tw. cosinusów w ΔABD wyznacz długość |AD|
|AD|
2= ...............
i następnie ze wzoru sinusów w tym samym trójkącie
wyznacz sinα =.... oraz z jedynki trygonom. cosα=.... ( bo α −−− kąt ostry
| | sinα | |
i ostatecznie tgα= |
| =.......... |
| | cosα | |
Powodzenia w rachunkach
19 kwi 17:59