wyrazenia algebraiczne
Ajaj: Oblicz:
( √√2 − 1 + √√2 + 1)2=
19 kwi 19:37
asdf: odp to
√5
19 kwi 19:40
Maslanek: (1+4√3)2 = 1 + 24√3 + 2√3
19 kwi 19:41
asdf: ale babola zrobiłem
√√2 − 1 ≠
4√2....racja
19 kwi 19:43
Ajaj: Maslanek: (1+4√3)2 = 1 + 24√3 + 2√3
ale o co tu wogle chodzi?
19 kwi 19:46
Maslanek: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
19 kwi 19:47
Maslanek: Oczywiście na końcu 1+...+√3
19 kwi 19:48
Aga1.: (4√3)2=√3
19 kwi 19:49
Ajaj: ma wyjsc 2(√2 + 1)
19 kwi 19:53
asdf: a dobrze przepisałeś przykład?
19 kwi 19:53
Maslanek: Nie ma prawa wyjść z tego √2 gdziekolwiek...
19 kwi 19:54
Aga1.: Z pierwszego wychodzi 2√2+1, bez nawiasu.
19 kwi 19:58
asdf: Aga możesz to rozpisać
19 kwi 20:04
Ajaj: napewno dobrze przepisalam
19 kwi 20:12
Maslanek: Też jestem ciekawy skąd to... 2 √2 + 2
19 kwi 20:13
Ajaj: trzeba zastosowac wzory skroconego mnozenia a nastepnie przeprowadzicredukcje wyrazow podobnych
19 kwi 20:13
Maslanek: (1+√2)2 = 2 √2 + 3... Ale to i tak nie jest to samo.
Przepisz raz jeszcze, tylko poprawnie...
19 kwi 20:15
Ajaj: dobrze wszystko jest. ten drugi pierwiastek w srodku on dotyczny tylko 2
19 kwi 20:18
Mila: (√√2−1+√√211)2=√2−1+2√(√2−1)*(√2+1)+√2+1=
=2√2+2=2(√2+1)
19 kwi 22:24