liczby zespolone
dziuba: Obliczyć ii
19 kwi 21:00
Tony: skoro ii to sie rowna ii
19 kwi 21:05
dziuba: hmmm..
a pomożesz z czymś takim :
Obliczyć wszystkie pierwiastki 3 stopnia z 1?
19 kwi 21:11
19 kwi 21:14
Maslanek: Jest więcej niż 1? Nawet wśród zespolonych?
19 kwi 21:14
Maslanek: Wtedy tak
19 kwi 21:14
dziuba: i co dalej?
19 kwi 21:17
Krzysiek: Jak zamieniłeś/aś na postać trygonometryczną to po prostu wstawiasz do wzoru...
19 kwi 21:18
dziuba: tzn?
nie wiem jak to dalej zrobić
19 kwi 21:37
Krzysiek: ale co dalej..., na czym stanąłeś/aś?
19 kwi 21:42
dziuba: stanęłam na
| | 1 | | 1 | | 2kpi | | 2kpi | | 2pi*i*k | |
1 |
| =|1| |
| (cos ( |
| )+isin( |
| ))=e |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
pierwiatki:
to raczej nie wychodzi jak tam w wikipedii
19 kwi 21:47
dziuba: to wszystko to est e do potęgi
tak samo 1
19 kwi 21:47
Krzysiek: 11/3 =|1|(cos(2kπ/3 ) +i sin(2kπ/3) )
i teraz wstawiasz za k=0 , k=1, k=2 i otrzymujesz 3 rozwiązania
Nie wiem po co zamieniasz na postać wykładniczą...
19 kwi 21:50
dziuba: ok dzięki. a móglbyś pomóc z ii?
19 kwi 22:13
dziuba: ok dzięki. a móglbyś pomóc z ii?
19 kwi 22:16
19 kwi 22:19
fa: Zad8.
a) b2= −6 ; b3=18
czyli: b3b2= 18−6
a1=−6−3=2
b) b3=5 b6=−5
b1q2 =5
b1q5= −5
b1=5q{2}
5q{2} * q5= −5/:5
b1=5q{2}
q= −55 = −1
b1=512=5
c) b2=1 b4=4
b1q=1
b[1}q3=4
b1=1q
1q* q3=4
b1=1q
q2=4
czyli : q2= −2 ∪ q2=2
b1= − 14 ∪ b1=14
19 kwi 22:38
dziuba: ?
19 kwi 22:51