Problem z sześcianami.
marcin: Mam takie pytanie.
Czy bryłę o polu powierzchni, równym polu powierzchni sześcianu, która nie jest sześcianem, da
się przedstawić w postaci sześcianu (oczywiście siłą rzeczy, sześcianu o mniejszym polu)?
Albo odwracając to pytanie − czy sześcian można przekształcić w inną bryłę, o polu powierzchni
równym polu powierzchni większego sześcianu?
Wydaje mi się że nie, ale nie potrafię tego udowodnić.
19 kwi 14:47
f: można dobrać przekształcenie, które zamieni sześcian np. na prostopadłościan o takim samym polu
powierzchni
niech będzie dany sześcian o krawędzi k, jego pole powierzchni całkowitej to 6k2
spróbujmy zbudować prostopadłościan o bokach a,b,c i np. ustalmy
a = k
b = k2
2ab+2bc+2ac = 6k2
k2+kc+2kc=6k2
3kc=5k2
c = 53k
czyli takim przekształceniem może być np.
f(x,y,z) = (x,12y,53z)
zamieniające sześcian na prostopadłościan, zachowując pole powierzchni całkowitej
19 kwi 15:24
marcin: Dziękuję za odpowiedź, ale nie o to mi chodziło. Chodzi o to, by przekształcić ten sześcian nie
zmieniając jego objętości. To znaczy, że bryła w którą przekształcimy sześcian musi mieć
objętość tego sześcianu. Więc siłą rzeczy pole tej bryły musi być większe od pola tego
sześcianu. Pytanie jest więc takie, czy to pole może być polem większego sześcianu. Mam
nadzieję, że teraz wyraziłem się dość jasno

pozdrawiam
19 kwi 20:17
marcin: Dziękuję za odpowiedź, ale nie o to mi chodziło. Chodzi o to, by przekształcić ten sześcian nie
zmieniając jego objętości. To znaczy, że bryła w którą przekształcimy sześcian musi mieć
objętość tego sześcianu. Więc siłą rzeczy pole tej bryły musi być większe od pola tego
sześcianu. Pytanie jest więc takie, czy to pole może być polem większego sześcianu. Mam
nadzieję, że teraz wyraziłem się dość jasno

pozdrawiam
19 kwi 20:18