prawdopodobienstwo
megi: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno, bez zwracania trzy cyfry i tworzymy liczbę
trzycyfrową: pierwsza wylosowana cyfra jest cyfrą setek, druga – cyfrą dziesiątek, a trzecia –
cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba ma następującą
własność: różnica między największą i najmniejszą cyfrą tej liczby jest nie większa niż 3.
19 kwi 00:30
ewa: |Ω|=7*6*5
Ustalam najpierw największą liczbę:
−Jeżeli największa 7, to pozostałe 2 mogę wylosować na 3 sposoby,(i razy 3!)
Jeżeli najwieksza 6, to pozosałe 2 cyfry wylosować mogę na 3 sposoby( razy 3!)
itd
aż największą jest 3 to pozostałymi cyframi muszą być 1 i 2 (razy 3!)
|A|=4*3*3!+1*1*3!=13*3!
19 kwi 10:48
lisek:
Ω=210
A−zdarzenie polegające na tym, że różnica między największą i najmniejszą cyfrą w liczbie
3−cyfrowej jest nie większa niż 3
|A|=6*8=48
19 kwi 10:59